Rezolvare BAC Informatica 2009 – Varianta 13 – Subiectul al III-lea problema 3

Mai jos puteti gasi rezolvarea problemei 3 de la subiectul III din varianta 13 pentru examenul de bacalaureat din anul 2009

Rezolvare:

Spor la lucru! Daca aveti intrebari nu ezitati sa le lasati in comentarii, va vom raspunde cat de repede putem 🙂

4 Replies to “Rezolvare BAC Informatica 2009 – Varianta 13 – Subiectul al III-lea problema 3”

  1. Se poate niste mici explicatii la fiecare pas va rog?

    Reply

    1. Salut. Sigur. Mai intai o mica observatie. Se poate observa ca pozitia numerelor de 1 in sir este de forma K * (K + 1) / 2, pentru K natural (1,3,6,10,15…). Deci mai intai incercam sa vedem daca n-ul nostru corespunde unei astfel de pozitii. Pentru asta rezolvam ecuatia K*(K + 1) / 2 = n sau altfel scris: K^2 + K – 2n = 0 (ecuatie de gradul 2, cu delta = 1 + 8n). De aici variabila d (delta), si k (solutia pozitiva). Daca n este de forma aceasta, afisam 1. Daca nu, n este o pozitie intre doi de 1. Pozitia 1-ului din stanga se afla in K (1 K+1 K …. x …. 1 – pe pozitia n se afla x). Crestem K-ul cu 1, pentru a ne duce pe pozitia 1-ului din dreapta, si numaram cate elemente sunt intre aceasta pozitie si n-ul nostru. Asta e numarul cautat ( intre x si 1 se afla (K + 1)(K + 2) / 2 – n + 1 numere. Sper ca am explicat cum trebuie. Spor.

      Reply

  2. mersi mult! chiar am inteles. succes cu site-ul! am avut si eu un server de metin de succes (big profit) timp de un an pe dedicatul de acasa, cumparat de mine, am facut tot de la 0, fara 1 leu. editari in sursa la greu, instalare freebsd x64, etc. acum sunt a 12-a. in cei 3 ani am avut un profesor extrem de comunist.

    ideea e ca vreau sa iti spun doar ca te respect! multa bafta! fi in continuare mandru de ceea ce faci!

    Reply

  3. mersi mult! chiar am inteles. succes cu site-ul! am avut si eu un server de metin de succes (big profit) timp de un an pe dedicatul de acasa, cumparat de mine, am facut tot de la 0, fara 1 leu. editari in sursa la greu, instalare freebsd x64, etc. acum sunt a 12-a. in cei 3 ani am avut un profesor extrem de comunist.

    ideea e ca vreau sa iti spun doar ca te respect! multa bafta! fi in continuare mandru de ceea ce faci!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *