Operatorii aritmetici in C++

Operatorii aritmetici in C++ se impart in doua categorii, operatori unari (care se aplica asupra unui singur operand) si operatori binari (care se aplica asupra 2 operanzi).

In C++ avem definiti si operatori artimetici unari, aceia fiind -,++,–. Caracterul – (“minus”), atunci cand este scris in fata unui numar sau a unei variabile ce memoreaza un numar, determina semnul acelui numar. Observam aici ca el opereaza cu un singur operand (operandul fiind un numar, fie el scris de noi sau memorat de o variabila). Exemplu: -5; -a; -c; -3,14; De asemenea operatorii ++ si — actioneaza asupra unei singure variabile, incrementandu-i valoarea si respectiv decrmentand-o. Trebuie mentionat faptul ca a++ si ++a vor intoarce valori diferite: prima va intoarce valoarea inainte sa fie incrementata, in timp ce a doua o va intoarce dupa incrementare. Ambele instructiuni au insa acelasi efect asupra lui a (gandim analog si pentru –).

Operatorii aritmetici binari in C++ sunt reprezentati de multimea formata din caracterele: {+,-,*,/,%}. In tabelul de mai jos putem vedea ce rol indeplineste fiecare din ele:

Operator Denumire Semnificatie
+ adunare determina adunarea a doua variabile sau valori
scadere determina scadere a doua variabile sau valori
* inmultire determina inmultirea a doua variabile sau valori
/ impartire determina impartirea a doua variabile sau valori
% modulo determina restul impartirii a doua variabile sau valori

Cu ajutorul acestor operatori putem face diverse operatii aritmetice in C++. In tabelul de mai jos regasim cateva exemple de operatii realizate cu ajutorul operatorilor aritmetici:

Expresie matematica Rezultat
(presupunem ca avem declarate 2 variabile int a=14 si int b=4)
a+b 14+4=18
a-b 14-4=10
a*b 14*4=56
a/b 14/4=3
a%b 14%4=2
(b+a)/b 18/4=4
(a+b)%b 18%4=2
(a+b)/3 18/3=6

Observatii:

  1. Impartirea a doua numere returneaza o valoare de tip intreg (catul impartirii) doar daca valorile impartite sunt de tip intreg. Exemplu: int a=10; int b=3; atunci a/b=3 (10/3=10)
  2. In cazul in care impartitorul sau deimpartitul sunt de tipul float sau double (de tip real adica), atunci expresia matematica a/b va intoarce rezultatul impartirii. Exemplu: float a=10; int b=3; atunci a/b=3.33333(3) ( 10.0/3=3.3333(3) )

Daca aveti intrebari va rugam sa le lasati in comentarii, vom incerca sa rapsundem cat de repede putem 🙂 Spor la lucru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *